Fönsterdekoration

home-197353_1280Att dekorera hemmet är roligt och sätter en personlig prägel på ens bostad. Ibland glömmer folk bort att även fönstren kan dekoreras. Detta kan göras både utvändigt och invändigt, samt på många olika sätt. När en fönsterdekoration sitter på utsidan och påverkar fasadens utseende brukar det kallas dekorfönster. Det kan handla om olika strukturer och färger på fönsterglaset. Ett annat alternativ är att dela upp fönstret i mindre delar med hjälp av detaljer i till exempel trä. Även detta kan ske i olika former. Spröjs lagda i kors är en vanlig dekoration.

Fönsterdekorationer märks ofta tydligt i äldre trähus och några mer extrema former kan hittas i bland annat kyrkor. Ofta spenderas mycket tid och resurser på oerhört vackra fönsterdekorationer och resultatet kan bli spektakulärt både från utsidan och från insidan. Vilken fasad som helst kan dock få ett lyft av en genomtänkt fönsterdekoration.

Ett enklare alternativ för fönsterdekorationen är klistermärken som är särskilt anpassade för ändamålet. De kan bestå av olika motiv eller mönster. Fördelen med denna lösning är att det blir billigt. Skulle man ångra sig lämnar de heller inga märken vid borttagning. Även små förändringar kan göra stor skillnad på intrycket av ett fönster. Alla typer av dekorationer lämpar sig dock inte till alla typer av fönster. Framförallt storleken på fönstret är avgörande, men också placeringen.

Ibland fyller fönsterdekorationer en viktig funktion i form av insynsskydd. En del nybyggda hus har väldigt stora fönster och att nästan alltid använda någon form av gardiner eller stora persienner är inte så roligt. Kanske går det att istället utforma någon form av fönsterdekoration som fungerar både som insynsskydd och att göra husfasaden vackrare? Det finns flera exempel på fönsterdekorationer som löser det behovet. Använd nätet för att söka inspiration, men håll också ögonen öppna efter olika snygga fönsterdekorationer när du passerar hus och andra fastigheter.