Fönsterrenovering

Grand Canyon Kolb Studio Renovation 2013-14 (24)Fönster slits över tid och framförallt träfönster har en tendens att kräva renovering med jämna mellanrum. En fönsterrenovering är generellt sett betydligt billigare än ett fönsterbyte. Omfattningen varierar, men ofta handlar det om ett glasbyte. För äldre fönster är det vanligt att själva fönsterkonstruktionen är av god kvalitet, samtidigt som glaset och isoleringsförmågan inte riktigt håller måttet jämfört med moderna lösningar. Att byta till energiglas kan ge stor energibesparing. Möjligheten finns i vissa fall att vid en fönsterrenovering göra om ett fönster med två glas till ett 3-glasfönster. Förutom energibesparingen kan det förbättra isoleringen mot störande ljud.

Allra bekvämast är att anlita en expert på fönsterrenovering. De vet hur man snabbt och effektivt renoverar fönster. För att spara pengar är det dock bäst att renovera själv. Det kräver att man har kunskap, tid och att man är någorlunda händig. En av de absolut vanligaste typerna av fönsterrenovering är att ta isär träfönster, slipa ner färgen, impregnera med olja på träramen och sedan måla om träfönstret i den färg som man vill ha. Träfönster är beryktade för att slitas mer under årens lopp. Förr eller senare behöver de piffas upp för att återfå ett vackert utseende.

PVC-fönster och aluminiumfönster håller bättre än träfönster. Ibland uppkommer ändå anledningar att göra en fönsterrenovering. Det kan handla om att byta ut glaset i fönstret. Till exempel har det blivit populärt med glas som har särskilda egenskaper i form av solskydd. Under sommaren blir huset svalare om fönstret inte släpper igenom lika mycket av solstrålningen.

I vissa fall lönar det sig inte att utföra en fönsterrenovering. Om den befintliga fönsterkonstruktionen är av låg kvalitet lönar det sig ofta att byta till ett helt nytt fönster. Det kan ge betydligt bättre isoleringsförmåga, vilket i sin tur sparar pengar med lägre uppvärmningskostnad. En annan situation är om rötskador har uppstått som är svåra eller rentav omöjliga att reparera.