Aluminiumfönster

258678Aluminiumfönster är en av de nyare fönstertyperna. Tidigare användes de främst i bland annat industribyggnader, men nu har de blivit mer populära även i hus och lägenheter. Metallen aluminium är lätt och stark, samt påverkas inte av rost och yttre faktorer i samma utsträckning som en del andra metaller. Aluminium används i många olika konstruktioner på grund av materialets egenskaper. De flesta känner också till att aluminium är återvinningsbart, eftersom de antagligen pantar burkar av aluminium. Att man började använda materialet till fönsterkonstruktioner föll sig naturligt. Fönster utsätts för vädrets makter och slits under årens lopp. Aluminium är hållbart och varken form eller funktion påverkas i någon större utsträckning av temperatur, fukt eller andra yttre faktorer.

En fördel med aluminiumfönster är att de kan anpassas för att skapa en viss design. Vissa försöker åstadkomma en särskild stil på sitt hus eller lägenhet och då lämpar sig aluminiumfönster bra. De är flexibla och går att utforma efter kundens önskemål. Det går till och med att kombinera aluminium med trä och skapa en fönsterlösning som är mer hållbar och kräver mindre underhåll än traditionella träfönster.

En fundering som många har gällande aluminiumfönster är att isoleringsförmågan borde påverkas av att en metall som aluminium borde leda värme och kyla i större utsträckning än trä eller plast. Det är sant, men tillverkare har hittat olika tekniska lösningar för att åtgärda problemet. Ett aluminiumfönster med rätt konstruktion kan ha förvånansvärt god isoleringsförmåga.

Vad många uppskattar med aluminiumfönster är att de nästan är underhållsfria. Aluminium är starkare än plast och livslängden på aluminiumfönster imponerar. Vissa gör misstaget att bortse från fönstertypen när de letar billiga fönster, men just på grund av den långa livslängden är de konkurrenskraftiga mot andra alternativ. De är dyrare i inköp än till exempel träfönster. Dock blir det ofta en bättre investering på sikt just på grund av hållbarheten.