PVC-fönster

pvc_profilePVC är ett plastmaterial som är både billigt och hållbart. Det är också miljövänligt, främst för att det är enkelt att återvinna, men även för att tillverkningen är relativt energisnål. Materialet har länge använts i fönster och just fönsterkonstruktioner tar tillvara på många av materialets egenskaper. Fönster utsätts för vädrets makter och solens skoningslösa UV-strålning. PVC-fönster eller plastfönster klarar den utmaningen och är i det närmaste underhållsfria och UV-beständiga. Till skillnad från trä är PVC inte ett levande material. Med det menas att PVC inte expanderar eller krymper med vädret. Plastfönster drabbas inte av sprickor och påverkas inte av fukt och röta på samma sätt som träfönster.

Det finns flera erfarna tillverkare av PVC-fönster och med rätt konstruktion isolerar de mycket bra, trots att de även räknas som billiga jämfört med många andra fönstertyper. Dessutom bör man väga in att de inte bleks eller spricker, vilket ger lång hållbarhet. En annan sak som brukar uppskattas är att de har god brandsäkerhet jämfört med träfönster. PVC har hög antändningstemperatur och när värmekällan avlägsnas självslocknar materialet.

En av de största anledningarna till att PVC-fönster har vuxit i popularitet är det låga underhållskravet. Vissa fönstersorter kräver mycket omvårdnad, men med PVC-fönster räcker det att tvätta fönsterprofilerna och smörja gångjärnen. I konstruktionen för PVC-fönster sitter gångjärnen oftast på insidan, vilket gör dem mer motståndskraftiga vid inbrottsförsök. I övrigt är PVC-fönster stabila i sin konstruktion och ett tänkbart alternativ för nästan alla fönsterbehov.

Allt fler svenskar är idag miljömedvetna och plast förknippas ofta med giftiga ämnen. PVC är annorlunda och ger inte ifrån sig några gifter. Det är heller inte allergiframkallande. PVC är dessutom återvinningsbart och en stor del av alla rör som grävs ner i marken är gjorda av återvunnen PVC. Där nere i marken håller materialet mot röta och nedbrytning. Materialet är motståndskraftigt och ett miljövänligt val.